Începând cu data de 1 ianuarie 2022, valoarea punctului de pensie a crescut,de la 1.442 de lei la 1.586 de lei, iar pensia minima garantată a crescut de la 800 de lei la 1.000 de lei, conform Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) 6/2009 privind pensia social minimă garantată.
Cu toate acestea, există pensionari care trăiesc de pe o zi pe alta, din cauza sumelor mici primite, după ani întregi de muncă, dar există şi persoane privilegiate care beneficiază de pensii semnificative.
De exemplu, potrivit presei locale, cea mai mare pensie din municipiul Constanța este de 24.103 lei net, urmată de 22.035 lei net și 18.537 lei net.
În schimb, cea mai mare pensie de asigurări sociale este de 17.608 lei net și aparține unei persoane din Agigea.
Pensia minimă socială garantată în România este de 1.000 lei și, confiorm. Potrivit legii, de ea beneficiază pensionarii sistemului public de pensii, cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei lor se situează sub nivelul pensiei sociale minime garantate.
Atenție, însă, pensia socială minim garantată nu este același lucru cu ajutorul social şi nu se acordă persoanelor fără stagiu de cotizare.
Ea se acordă celor care îndeplinesc cumulativ condiţiile standard de înscriere la pensie (vârsta şi vechime minimă prevazută de lege), dar – din calcul – cuantumul drepturilor iese mai mic decât pragul stabilit pentru pensia socială minim garantată.